Supă cremă de cartofi dulci

Cartofii dulci nu conțin colesterol, au un indice glicemic scăzut și au mai puține calorii decât cartofii albi. În plus aceștia conțin proteine, fibre, vitamine (betacaroten, vitamina A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9) și minerale (calciu, magneziu, fier, zinc, mangan, fosfor, potasiu, sodiu). De altfel, conform studiilor consumul de cartofi dulci poate preveni obezitatea, diabetul sau boli de inimă.
Când îi cumpărăm, la fel ca și cartofii albi, trebuie să fim atenți să nu fie moi, loviți sau pătați. Până îi gătim trebuie să îi depozităm într-un mediu răcoros, ferit de umiditate sau de soare. În general sunt ușor de preparat și au un gust dulceag deosebit.
Din ingredientele de mai jos au ieșit patru porții de supă cremă. Iată cum o preparăm:
INGREDIENTE:
- 4 cartofi dulci
- 1 ceapă uscată
- 1 morcov
- 2 felii de țelină
- 1 ardei gras
- 2 căței de usturoi
- 1-2 linguriță turmeric
- 1/2 linguriță pudră chilli
- 2-3 linguri zeamă de lămâie
- sumac (opțional)
- sare, piper
MOD DE PREPARARE:
1. Curățăm și tăiem toate legumele cuburi. Nu prea contează cum le tăiem pentru că oricum le vom blendui, așa că nu trebuie să ne chinuim.
2. Punem legumele într-o oală, adăugăm apă cât să le acopere, 1 lingură ulei de măsline și 1 linguriță rasă de sare. Acoperim cu un capac și lăsăm legumele să fiarbă la foc mic.
3. Când sunt fierte toate legumele le pasăm cu un blender vertical până obținem o pastă fină. Dacă este nevoie mai diluam supa cu apă fierbinte până obținem consistența supei-cremă.
4. Adăugăm și condimentele: sare (dacă mai este nevoie) și piper după gust, turmeric, chilli pudră și zeamă de lămâie (tot după gust – eu am pus 3 linguri). Zeama de lămâie reglează gustul dulceag caracteristic cartofilor dulci. Punem din nou oala pe foc și o lăsăm câteva minute cât să dea în clocot. Stingem focul, presărăm un pic de sumac și pătrunjel tocat mătunt.
Poftă bună!
Rețete din aceeași categorie: