Mei cu năut și legume
Meiul este o pseudo-cereală mult subestimată, fiind cel mai des folosită ca mâncare pentru animale. Însă nutriționiștii îl recomandă pentru proprietățile nutritive pe care le are, este considerat o sursă de proteine (11,6%) de înaltă calitate, este bogat în minerale, vitamine, fibre și nu conține gluten.
Consumul de mei este recomandat pentru că:
- protejează inima și scade tensiunea arterială;
- scade nivelul colesterolului din sânge și ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare;
- scade nivelul zahărului din sânge, fiind recomandat persoanelor cu diabet de tip 2;
- este bogat în antioxidanți;
- are proprietăți antiinflamatorii ce ajută la regenerarea celulelor și refacerea țesuturilor.
Trebuie avut în vedere faptul că meiul este contraindicat persoanelor care suferă de hipotiroidism deoarece conține substanțe care pot încetini activitatea glandei tiroide.
Poți cumpăra mei la cel mai bun preț de aici:
INGREDIENTE:
- 200 g mei
- 100 g năut fiert
- 1 ceapă verde
- rădăcină de ghimbir
- 1 ardei iute
- 1 morcov
- 2 căței de usturoi
- 1 roșie mare
- 1 ardei gras
- 1/2 linguriță turmeric
- semințe de chimion
- sare, piper
MOD DE PREPARARE:
1. Spălăm semințele de mei și le fierbem într-o cantitate de apă dublă față de volumul lor, la foc mic, acoperit cu un capac. Trebuie să fiarbă 20-25 minute, după care le strecurăm de apă și le trecem printr-un jet de apă rece.
2. Separat curățăm cățeii de usturoi și îi dăm prin presă, rădăcina de ghimbir (cam 1 cm) și o dăm prin răzătoarea mică și le călim cu o lingură de ulei de măsline 1-2 minute. Adăugăm ceapa verde și ardeiul iute tocate mărunt.
3. Curățăm și tăiem morcovul felii, ardeiul gras fâșii și roșia cubulețe și le adăugăm peste ceapă. Punem și condimentele (turmeric, 5-6 semințe de chimion, sare și piper), acoperim cu un capac și lăsăm legumele să fiarbă.
4. Când sunt fierte legumele turnăm deasupra boabele de năut fiert și semințele de mei, acoperim din nou și le lăsăm să fiarbă împreună până scade complet zeama de la legume. Stingem focul, punem deasupra pătrunjel verde și câteva codițe de ceapă verde tocate mărunt.
Poftă bună!
Rețete din aceeași categorie: