Ce sunt probioticele și de ce avem nevoie de ele

Un capitol mai puțin cunoscut din alimentația noastră este legat de probiotice/ prebiotice. Ce sunt, ce rol au și de ce avem nevoie de ele?
Probabil că cei mai mulți dintre noi am auzit de probiotice la diverse reclame la suplimente alimentare, sau ne-au fost prescrise de medic pe lângă tratamentul cu antibiotice. Însă acest capitol este mult mai amplu și merită dezvoltat și înțeles.
Așadar, probioticele sunt bacterii vii care există în mod natural în intestin și au scopul de a reface flora intestinală și de a facilita digestia. Trasformă fibrele în acizi grași, sintetizează anumite vitamine și ajută sistemului imunitar.
Probioticele naturale le găsim în alimente:
- sucuri de fructe,
- băuturi din soia,
- preparate din soia – miso, tempeh,
- usturoi,
- murături,
- măsline în saramură,
- ciocolată neagră,
Sau sub formă de suplimente alimentare.
Prebioticele sunt tipuri de fibre nedigerabile care servesc ca sursă de hrană pentru probiotice. Fibrele prebiotice trec prin intestinul subțire nedigerate și sunt fermentate atunci când ajung în intestinul gros (colon) de către microflora intestinală. Prebioticele le găsim în mod natural în:
- rădăcină de cicoare,
- cereale integrale,
- soia,
- fasole,
- mazăre,
- sparanghel,
- usturoi,
- praz,
- ceapă,
- banane,
- mere,
- anghinare,
- frunze de păpădie,
- semințe,
- tărâțe de grâu,
- alge,
- cacao.
Rolul probioticelor asociate cu prebiotice
O floră bacteriană echilibrată protejează organismul și mărește capacitatea acestuia de a combate infecțiile, ajută la eliminarea toxinelor și detoxifică organismul, susține sistemul imunitar, asigură un bun proces de digestie și de absorbție a nutrienților vitali, ameliorează simptomele de balonare și diaree, reduce inflamația la nivelul colonului. Când apar dezechilibre, din cauza regimului alimentar inadecvat, a administrării de antibiotice, a sedentarismului, a fumatului sau a tulburărilor de tranzit intestinal, bacteriile prietenoase au de suferit și nu-și mai pot îndeplini rolul de barieră împotriva microbilor. După doar 7 zile de tratament cu antibiotice, flora intestinală are nevoie de 6 luni pentru a se reface.
Pentru ca un microorganism sa fie considerat probiotic, acesta trebuie sa fie viu. Din acest motiv sursele naturale sunt cele mai recomandate. Suplimentele trebuie luate doar la recomandarea medicului și administrate în anumite doze. Luate necorespunzător sau în exces pot cauza dereglări la nivelul tractului digestiv, precum flatulență, indigestie și diaree.
SURSĂ FOTO: https://www.freepik.com/free-photo/finger-anatomy-body-treat-belly_1109031.htm#page=4&query=digestion&position=12