Ciorbă de fasole
Ciorba sau borșul de fasole este una dintre cele mai populare rețete din zona Moldovei și nu numai. Desigur că zeama se acrește după gust, în funcție de fiecare zonă, cu borș acru de putină, zeamă de lămâie, zeamă de la murături, oțet, sau corcodușe. Și se servește cu ceapă roșie sau ardei iute … o bunătate.
Spre deosebire de alte supe sau ciorbe, cea de fasole este considerată un fel principal pentru că pe lângă beneficiile pe care le are pentru organism este și sățioasă. Fasolea conține între 9 și 13 g de proteine pe suta de grame (în funție de tipul ei) și 7-9 g/ 100 g fibre.
Ingredientul principal în această rețetă este fasolea: trebuie să alegem o fasole cu bobul mare pentru că este și mai aspectuoasă și mai gustoasă. Iar în rest lăsăm legumele și verdețurile să ne încânte cu aromele și culorile lor.
Din ingredientele de mai jos ies 4 porții de ciorbă da fasole:
INGREDIENTE:
- 250 g fasole boabe*
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 2 roșii
- 1 păstârnac
- 1 ardei gras
- cimbru uscat (1/2 linguriță)
- fulgi de chilli (1/2 linguriță)
- 1 lingură de bulion
- 1 ardei iute
- leuștean
- pătrunjel verde
- borș sau zeamă de lămâie
- sare
* Cumpără fasolela cel mai bun preț de pe Vegis.ro
MOD DE PREPARARE:
1. Fasolea trebuie pregătită cu o seară inainte de gătire. Spălăm boabele și le lăsăm la înmuiat în apă. Este recomandat să le lăsăm la înmuiat în apă fierbinte (peste 60 g), astfel se reduce conținutul de acid fitic, iar organismul va absorbi mult mai bine mineralele.
Dimineață spălăm boabele cu apă rece, în două – trei ape și le punem la fiert cu cimbru și sare.
Aici avem două variante de fierbere:
– metoda clasică, într-o oală normală, încăpătoare, fierbem fasolea la foc mare. Adunăm spuma care se formează deasupra și o aruncăm. Când încep să fiarbă le scurgem într-o sită, le clătim cu un jet de apă rece și le punem din nou la fiert. Repetăm operațiunea încă de două ori;
– ori folosim oala minune, care reduce timpul de fierbere semnificativ.
* Pentru că folosesc destul de des fasolea în mâncăruri, obișnuiesc să fierg o cantitate mai mare (un kg) și le congelez în punguțe a câte 250 g fiecare. E mult mai practic și mai ușor.
2. Curățăm și tocăm ceapa mărunt și o călim 2 minute cu o lingură de ulei.
3. Adăugăm morcovul, păstârnacul, ardeiul gras, ardeiul iute tocate mărunt și apă cât să acoperim legumele.
4. Când legumele sunt fierte punem și fasolele, roșiile tăiate cubulețe, bulionul, cimbru, fulgii de chilli, sare și mai completăm cu apă fierbinte.
5. Când sunt toate legumele fierte adăugăm borș după gust și mai dăm un clocot. Oprim focul, punem leuștean și pătrunjel verde tocate mărunt (câte jumătate de legătură de fiecare) și acoperim oala pentru câteva minute.
Servim ciorba de fasole cu ceapă roșie sau ardei iute.
Poftă bună!
Rețete din aceeași categorie: