Pate de linte
Cât de minunată este lintea cu toate beneficii pe care le are pentru organism. Pe lângă proteine, lintea conține fier, potasiu, fibre solubile şi insolubile, calciu, magneziu şi vitamina B6. În plus, nu necesită mult timp pentru fierbere, spre deosebire de surorile ei – fasolea, năutul sau soia.
Pateul de linte este una din gustările mele preferate. Și mi se pare că lintea are cea mai potrivită textură și gust pentru pate. Poate fi servit la cină, sau ca aperitiv, întins pe pâine de casă sau lipii.
INGREDIENTE:
- 150 g linte *
- 1 ceapă uscată
- 2 căței de usturoi
- 50 g miez de semințe de floarea soarelui
- 1 linguri oțet de mere
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 linguriță cimbru
- sare, piper
* Cumpără linte roșie la cel mai bun preț de pe Vegis.ro
MOD DE PREPARARE:
1. Spălăm lintea și o fierbem în apă cu sare (aproximativ de trei ori cantitate de apă). O fierbem acoperită, la foc mic cam 20 minute.
2. Separat punem miezul de floarea soarelui într-o tigaie, îl stropim cu puțină apă și îl prăjim.
3. Scoatem miezul pe o farfurie și folosim aceeași tigaie – tocăm mărunt ceapa și usturoiul și le călim cu o lingură de ulei de măsline.
4. Râșnim miezul în robotul de bucătărie, apoi adăugăm amestecul de ceapă cu usturoi, lintea strecurată de apă, oțetul de mere, zeama de lămâie, cimbru, sare și piper. Blenduim foarte bine, iar pentru a subția amestecul punem câte puțină apă. Amestecăm până obținem o pastă asemănătoare cu pateul. Gustăm pentru a verifica dacă mai trebuie ceva…în funcție de gust mai putem pune puțin oțet, sare sau piper.
5. Transferăm pateul într-un castron, îl ornăm cu câteva codițe de ceapă verde tăiate rondele și opțional cu semințe de in. Îl lăsăm să se răcească și îl dăm la frigider pentru 1-2 ore.
Poftă bună!
Rețete din aceeași categorie: