Chec rotund cu portocale și ciocolată
Chec rotund cu portocale și ciocolată, sau cum îmi place mie să îi spun – Chec cu arome de sărbători!
O prăjitură atât de fragedă și pufoasă, cu gust intens de portocale și scorțișoară și bonus, cu fulgi de ciocolată. Poate fi coaptă în formă rotundă, sau în tavă normală. O putem face în două culori sau simplă. Vezi și rețeta de Chec cu portocale!
Se prepară foarte ușor și este minunată la cafea, sau ceai, sau pur și simplu când vrei să mănânci ceva dulce.
Iată câteva sfaturi pentru a obține un chec perfect, fără dificultăți:
– toate ingredientele pe care le folosim trebuie să fie la temperatura camerei;
– facem separat cele două amestecuri (cu ingredientele solide și cu cele lichide) și le amestecăm foarte bine înainte de a le combina;
– după ce turnăm amestecul lichid peste cel solid amestecăm ușor doar cât să se uniformizeze, nu vrem să pierdem bulele de aer;
– nu scoatem checul din cuptor până nu suntem siguri că e gata (testul cu scobitoarea îl facem fără să scoatem tava);
– nu tăiem checul decât după ce s-a răcit.
INGREDIENTE:
- 250 g făină
- 40 g praf de roșcove sau cacao
- 1 linguriță bicarbonat
- 1 linguriță praf de copt
- 15 g amidon
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță cardamon
- 50 g fulgi de ciocolată, sau ciocolată mărunțită
- 220 ml suc de portocale
- 20 ml ulei de cocos
- 60 g unt de arahide
- 60 g sirop de agave
- coaja rasă de la o portocală
- 1 lingură esență de vanilie
- 1 portocală pentru decor
MOD DE PREPARARE:
1. Amestecăm ingredientele solide – făina, praful de roșcove, bicarbonatul, praful de copt, amidonul, scorțișoara și cardamonul.
2. Separat amestecăm sucul de portocale cu uleiul de cocos, ultul de arahide, siropul de agave, esența de vanilie și coaja rasă de portocală. Folosim un mixer pentru a amesteca ingredientele foarte bine, iar apoi le turnăm peste amesteul solid. Trebuie să obținem un amestec foarte gros care abia curge, dar foarte pufos.
3. Adăugăm și fulgii de ciocolată și amestecăm pentru a-i distribui uniform.
4. Folosim o formă rotundă în care punem puțin ulei și îl întindem cu o pensulă, iar deasupra presărăm puțină făină.
5. Portocala pe care am lăsat-o deoparte o curățăm de coajă și o tăiem felii. Așezăm feliile pe fundul tăvii, iar dacă vă rămân câteva felii le puteți mărunți și le puneți în amestecul pentru chec.
6. Turnăm amestecul în formă, uniformizăm și dăm tava la cuptor (preîncălzit la 200 grade) pentru aproximativ 25 minute. Când este gata checul facem testul cu scobitoarea pentru a verifica. Scoatem tava din cuptor și o răsturnăm pe o farfurie, lăsăm checul să se răcească și îl servim cu drag!
Rețete din aceeași categorie:
Prăjitură de morcov cu cremă de lămăie