Plăcintă cu mere

O plăcintă cu mere poate fi cel mai delicios desert. Și nici nu trebuie să folosim cantități foarte mari de ulei sau zahăr. Trebuie să avem grijă în schimb să alegem mere coapte, dulci pentru că acestea vor da gustul delicios și dulceața plăcintei noastre.
Mie îmi place plăcinta de mere cu blat ușor crocant, ca de biscuiți, mai puțin dulce, ușor acrișoară și cu arome intense, astfel simți fiecare ingredient în parte. Exact așa este această plăcintă!
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- 500 g făină
- 140 ml apă rece
- 40 g unt vegan
- 30 g ulei de cocos
- 50 ml sirop de agave
- 1 lingură de oțet de mere
- un vârf de cuțit de turmeric
- 6 g praf de copt
- un praf de sare
Pentru umplutură:
- 1 kg mere rase
- 1 lingură scorțișoară
- 2 linguri de zahăr brun
- 1/2 linguriță cardamon
- 1/2 linguriță praf de ghimbir
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 1 lingură esență de rom
MOD DE PREPARARE:
1. Mai întâi preparăm umplutura – spălăm merele și le dăm prin răzătoarea mare. Le punem într-o cratiță cu tot cu zeama pe care au lăsat-o, adăugăm și restul de ingrediente și fierbem amestecul la foc mic până scade zeama complet. Stingem focul și o lăsăm să se răcească.
2. Pentru aluat amestecăm ingredientele solide: făina, praful de copt, turmericul și un praf de sare.
3. Separat amestecăm restul ingredientelor: untul vegan, uleiul de cocos, siropul de agave și oțetul de mere. Amestecăm aceste ingrediente cu un mixer până se uniformizează și le adăugăm peste amestecul solid. Turnăm și apa rece și frământăm aluatul. Când se formează un aluat pufos, ușor lipicios îl împărțim în două și întindem pe rând câte o foaie după forma pe care o veți folosi. Aluatul se întinde destul de greu, dar asta e din cauză că după coacere va fi foarte crocant. Eu am folosit o tavă cu dimensiuni 20×33.
4. Tapetăm tava cu hărtie de copt și punem prima foaie pe care o înțepăm cu o furculiță. Turnăm umplutura de mere și o uniformizăm cu o spatulă, iar deasupra așezăm a doua foaie pe care am înțepat-o înainte cu furculița.
5. Dăm tava la cuptor (preîncălzit la 180 grade) pentru 30 minute, sau până când se rumenește frumos plăcinta. O lăsăm să se răcească bine și apoi o tăiem și o servim cu drag!
Încearcă și: