Turtă dulce

Turtă dulce

Cum să treacă sărbătorile fără turtă dulce? Nu poate lipsi, la fel ca ciocolata caldă, sau cozonacul dulce, la fel și turta dulce ne încântă pofta an de an. Pufoase și aromate, prăjiturelele decupate în forme festive ne aduc magia Crăciunului în bucătărie.

O rețetă foarte simplă și fără bătăi de cap, din care mie mi-au ieșit două tăvi mari de prăjituri delicioase (în funcție de ce fel de forme veți folosi). Le puteți servi ca atare sau vă puteți juca cu glazuri colorate să le ornați după propria imaginație, sau după poftă. ? Eu obișnuiesc să le fac simple, dar în acest an am dat peste o cutie cu 4 tipuri de glazuri colorate și nu m-am putut abține. Iată ce a ieșit:

 

 

INGREDIENTE:

  • 350 g făină
  • 70 ml apă rece
  • 30 g unt vegan
  • 50 ml sirop agave
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță pudră de ghimbir
  • 1 lingură cremă de ciocolată
  • 3 linguri cacao
  • esență de vanilie
  • aquafaba

 

MOD DE PREPARARE:

1. Amestecăm într-un castron ingredientele solide: făina, cacao, pudra de ghimbir, scorțișoară, bicarbonat și un praf de sare.

2. Separat amestecăm cu mixerul untul vegan (sau ulei de cocos) cu siropul de agave (sau îndulcitorul pe care îl preferați), crema de ciocolată și esența de vanilie.

3. Iar în cel de-al treilea pas vom pregăti aquafaba. Pentru cine nu știe, aquafaba este un ingredient minunat ce înlocuiește perfect spuma de bezea și o obținem din apa de la o conservă de năut. Strecurăm apa din conservă printr-o sită foarte fină și o amestecăm cu mixerul până se întărește precum spuma de bezea. Testul suprem este să întoarceți castronul și spuma să nu curgă.

4. Turnăm apa rece peste amestecul solid, apoi crema obținută din unt și sirop de agave și amestecă. La final turnăm și spuma de aquafaba. Puteți gusta să verificați dacă este destul de dulce (în funcție de îndulcitorul pe care îl folosiți). Amestecăm cu mâna până obținem un aluat ușor lipicios. Îl învelim în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru minim 2-3 ore, până la 12 ore. Cu cât stă mai mult, cu atât mai bine.

5. Scoatem aluatul din frigider și îl lăsăm puțin să revină la temperatura camerei. Apoi îl întindem pe blatul de lucru tapetat cu făină. Vom întinde o foaie de aproximativ 5 mm, nu trebuie să fie subțire și o decupăm cu ce forme dorim.

6. Transferăm prăjiturelele pe o tavă pe care am pus hârtie de copt și o dăm la cuptor (preîncâlzit la 180 g) pentru 10-11 minute. Putem servi turta dulce ca atare sau o putem decora cu glazuri colorate.

Poftă bună!

 

 

Alte dulciuri de savurat de Crăciun:

Cozonac pufos

Salam de biscuiți

 

 

 

 

 

 

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *