Risotto cu ciuperci vegan/ de post

Risotto cu ciuperci vegan/ de post

Risotto este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria italiană. Poate fi servit ca atare, sau ca și garnitură alături de un fel principal.

Risotto se prepară foarte simplu, dar atenție…nu este pilaf și nici mâncare de orez. Tocmai prin felul de gătire se distinge gustul complet diferit față de alte tipuri de mâncăruri din orez.

Și bineînțeles, pentru că nu există rețetă pe care să nu o putem face vegană…iată și varianta de risotto vegan, neînchipuit de gustos și absolut identic cu cel autentic. Mulțumim alternativelor de lactate vegane care ne salvează din orice situație.

Din ingredientele de mai jos vom prepara două porții de risotto:

 

INGREDIENTE:

  • 150 g orez cu bob mare
  • 2 ciuperci mari (cam 150 g)
  • 20 g unt vegan
  • 1 ceapă verde
  • 1 cățel de usturoi
  • 20 ml vin alb sau 2 linguri zeamă de lămâie
  • pătrunjel
  • parmezan vegan
  • sare, piper

 

MOD DE PREPARARE:

1. Curățăm și tocăm mărunt ceapa verde și o călim 2 minute împreună cu cățelul de usturoi dat prin presă și o lingură de ulei de măsline.

2. Adăugăm orezul peste ceapă și mai lăsăm câteva minute, apoi turnăm vinul. Dacă nu puteți sau nu vreți să puneti vin, îl puteți înlocui cu 1-2 linguri de zeamă de lămâie. Vom căli orezul până se evaporă vinul, iar apoi turnăm 50 de ml de apă, adăugăm sare și piper. Dacă mai e nevoie mai putem pune câte puțină apă, astfel încât să fiarbă orezul, dar să nu rămână deloc zeamă. Orezul trebuie să fie al dente, adică bobul să fie ușor ferm și să nu se sfărâme.

3. Curățăm ciupercile și le feliem. Sunt preferate în primul rând ciupercile de tip hribi, iar în al doilea rând champignon brune, sau albe, neapărat proaspete. Le sotăm separat cu un strop de ulei de măsline și sare, iar apoi le punem peste orez.

4. Când este gata stingem focul, adăugăm untul mărunțit (eu am folosit Vegan Block de la Naturli), parmezan Parveggio și pătrunjel verde tocat mărunt. Amestecăm bine și verificăm dacă mai trebuie sare. Transferăm risotto în farfurie și mai presărăm deasupra puțin parmezan și pătrunjel verde.

Buon appetito!

 

 

Rețete din aceeași categorie:

Orez cu ciuperci și leurdă

Orez negru cu roșii și busuioc

 

 


 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *