Falafel pita
Cu siguranță le-ați văzut și chiar mâncat pe la restaurantele arăbești. Falafel pita sunt pite umplute cu falafel, sos de maioneză cu usturoi și legume, simplu și extraordinar de bun.
Putem pune orice legume vrem, putem înlocui sosul de maioneză cu humus, sau un sos picant. Și le putem servi alături de cartofi pai gătiți la airfryer…Yummm!!!
INGREDIENTE:
Pentru falafel:
- 250 g năut
- 1 ceapă medie
- 1 lingură de făină
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță chimion
- 1 linguriță coriandru
- 1 legătură pătrunjel verde
- sare, piper
Sos de maioneză cu usturoi:
- 1 lingură de tahini
- zeamă de lămâie
- 1 linguriță muștar
- un vârf de cuțit de turmeric
- sare
+ 2 pite
+ roșii, castraveți, măsline, ceapă roșie, castraveți murați, salată verde,…. și orice vreți să mai puneți.
MOD DE PREPARARE:
1. Pentru falafel năutul nu se fierbe, trebuie să îl acoperim cu apă și să îl lăsăm la înmuiat minim 12 h, sau peste noapte. După acest timp îl spălăm și îl mărunțim în robotul de bucătărie. Adăugăm și restul ingredientelor și mixăm foarte bine.
2. Formăm niște biluțe rotunde pe care le presăm ușor, dând chiftelelor o formă plată. Le transferăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și le dăm la cuptor (preîncălzit) la 180 g, pentru 35-40 min, sau până încep să se rumenească.
3. Mai departe vom prepara maioneza vegană. Puteți folosi una dintre următoarele rețete: Maioneză vegană, Maioneză din avocado, sau Maioneză din tahini.
Eu am făcut maioneza cu tahini, mi se pare cel mai ușor de făcut și are un gust foarte bun. Amestecăm pasta tahini cu zeamă de lămâie. Adăugăm câte puțină apă și amestecăm până obținem o pastă cremoasă, cum e maioneza. Punem și un vârf de cuțit de turmeric (care îi va da o culoare galbenă), o linguriță de muștar și sare după gust. La final adăugăm un cățel de usturoi dat prin presă.
4. Decupăm pitele pe jumătate formând ca un buzunar pe care îl vom umple cu 2-3 falafel, sos de maioneză cu usturoi și legume feliate.
Poftă bună!
Rețete din aceeași categorie:
Omletă din făină de linte cu legume