Ce produse vegane găsim în supermarket?

Ce produse vegane găsim în supermarket?

Cât de greu este să fii vegan în zilele noastre? Absolut deloc!

Avem atât de multe opțiuni, de la multitudinea de legume și fructe gustoase și nutritive, până la preparate gătite, sau gătite parțial pe care le găsim în supermarket-uri. Producătorii de alimente vegane au înțeles că suntem mulți și că facem parte dintr-o piață aflată în plină dezvoltare. Au început să producă atât de multe variante din care putem alege în funcție de pofte, gusturi, diete și buget. Desigur cele mai multe alimente din supermarket sunt înlocuitori de carne și lactate, pentru că nu le consumăm, probabil acești producători s-au gândit că le ducem dorul. Indiferent de motivele pentru care le consumăm, important este că ele există, sunt accesibile și destul de variate.

 

Cum am povestit și în articolul anterior  „Ce mâncăm din Lidl?” pentru veganii începători este destul de greu să găsească aceste produse, cel puțin așa a fost în cazul meu. Dacă nu le cauți, cu siguranță nu le vezi și dacă nu le vezi înseamnă că nu există. Și durează până ne obișnuim cu produsele, până le gustăm și aflăm care sunt pe placul nostru, care sunt mai ok din punct de vedere nutrițional.

Află că majoritatea supermarketurilor mari comercializează constant alimente vegane și aici mă refer la Carrefour, Kaufland, Auchan, Mega Image, Metro, Selgros, Penny sau Cora. Dintre acestea, din punctul meu de vedere, cele mai bine și variat aprovizionate sunt primele două.

Unele alimente le găsim constant în supermarket, pe altele doar periodic și există variante care se comercializează doar online.

1. Primul producător și unul dintre cei mai cunoscuți este Verdino.

Verdino are o gamă foarte variată de produse din proteină de mazăre. Sunt bune și seamănă izbitor de tare cu produsele din proteină animală. Nu sunt singura care am verificat de două ori eticheta să mă asigur că sunt vegane. Cârnații, crenvuștii, micii și burgerul sunt minunate de făcut la grătar, brânzeturile sunt foarte bune în sandvișuri, înlocuitorul de carne tocată poate fi adăugat în o mulțime de mâncăruri, iar pizza este o variantă bună pentru o masă rapidă. Nu pot să zic că m-au cucerit mezelurile, dar desigur gusturile diferă de la o persoană la alta.

 

 

2. Naturli are alimente din proteină de soia, iar cele mai multe sunt semi-preparate (șnițel, chiftele, falafel). Eu prefer acest tip de preparate să le fac singură pentru că sunt ușor de făcut și pot controla mai bine ingredientele și valorile nutriționale, dar pentru cei care nu stau prea bine cu timpul sunt variante de luat în calcul. Găsim și aici înlocuitorul de carne tocată, burgerul și pizza congelată.

Un produs fără de care aproape nu pot trăi este untul Vegan Block, are aceeași consistență și gust ca untul clasic, poate fi folosit în prăjituri, paste, etc, cu anumite rețineri pentru că este destul de caloric.

3. Destul de cunoscut este și Alpro. Aici găsim cea mai mare varietate de lapte vegan, pe lângă variantele clasice avem și opțiunea bio sau fără zahăr, cu arome (vanilie sau ciocolată), special pentru cafea, sau preferatul meu High Protein. În special cel cu ciocolată, este foarte bun și conține 10 g de proteine/100 g.

Iaurturi cu fructe foarte gustoase, înghețată și deserturi de tip budincă sau mousse.

 

  

4. Take it veggie este o marcă proprie Kaufland, prin urmare produsele pot fi găsite doar în acest supermarket. Sunt bio și sunt făcute din legume comercializate de la producători locali. Mare atenție, Take it veggie are și produse vegane și vegetariene. Dintre cele vegane care nu îmi lipsesc din frigider sunt tofu (Nature sau Smoked), mai ales cel afumat este minunat în sandvișuri, sau în mâncăruri gătite și iaurtul, este gros și cremos exact ca smântâna.

Mai au lapte, creme tartinabile și înghețată. Restul produselor sunt vegetariene.

 

5. Despre Aivia cred că aș putea să scriu câteva pagini, atât de mult ne plac produsele lor. Le găsim câteodată în Carrefour sau Cora (unele produse), dar cel mai sigur online. Nu conțin conservanți, coloranți sintetici, sau E-uri și sunt foarte gustoase. Recomand mai ales pastele tartinabile și șunca (în special șunca gyros intens afumată). Veți mai găsi cârnați, crenvuști, salam și parizer.

 

   

6. Violife sunt produse exportate din Grecia, nu sunt disponibile online, iar în supermarketuri le găsim rar. Eu am găsit doar Greek white, o brânză care seamăna la gust cu feta și crema tartinabilă cu ciocolată. Sunt bune, dar destul de calorice.

7. La Inedit veți găsi unul dintre cele mai gustoase tofu, cred ca este și cel mai scump, dar din când în când ne putem bucura de el. Este singurul tip de tofu în saramură pe care l-am găsit în magazine, adică tofu sărat.

8. Singurul tip de parmezan vegan îl găsim la Parvegio, seamănă izbitor de bine cu varianta originală și este minunat în paste, sau mâncăruri gătite. Face parte din produsele care nu lipsesc din frigider.

 

*

Acestea sunt doar o parte din produsele vegane pe care le găsim aproape tot timpul în majoritatea supermarketurilor. Nu sunt la fel de nutritive precum cele preparate de noi acasă, dar cu siguranță sunt mult mai accesibile, cel puțin pentru persoanele care nu stau așa bine cu timpul liber. De asemenea, am cumpărat și produse pe care nu le-aș mai cumpăra niciodată și nici nu le-aș recomanda. Dar cu riscul de a mă repeta, gusturile sunt diferite de la un om la altul.

Unele produse sunt mai scumpe, unele poate nu și merită banii. Dar nu spune nimeni că trebuie să le cumpărăm pe toate, tot timpul. Mai bine cumperi 1 produs, gustos, hrănitor, decât să cumperi un coș plin cu produse care nu au gust, pline de E-uri. Eu vă recomand să le încercați pe toate și să descoperiți care sunt produsele voastre vegane, cele care fac parte din lista săptămânală de cumpărături.

Iată cât de simplu este să fii vegan, să mănânci curat, fără să îți stăpânești anumite pofte și fără să te simți vinovat.

Sunt gustoase și le găsim aproape la tot pasul. Sunt minunate vara când ești invitat la un grătar în aer liber. Nu de puține ori am pățit ca burgerii sau micii mei să fie gustați de persoane care nu erau vegane și să aibă reacții de genul „Chiar sunt foarte bune!”

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *