Pască cu ciocolată

Pască cu ciocolată, sau pur și simplu tartă cu ciocolată, spuneții cum vreți dar neapărat să o încercați. Va fi atracția principală pe masă în zilele de Paște.
Este mai puțin tradițională această pască cu ciocolată, dar poate înlocui cu succes orice prăjitură sau chiar tort. Are blat pufos de cozonac, iar crema este fină și densă, cu gust intens de ciocolată.
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- 310 g făină
- 15 g drojdie proaspătă
- 150 ml lapte de cocos
- 30 g zahăr
- 50 g unt vegan
- 1 linguriță turmeric
- 1 lingură esență de portocale
Pentru cremă:
- 1 conservă de lapte de cocos
- 100 g curmale deshidratate
- 180 g tofu natur
- 120 g ciocolată menaj
- 2-3 linguri cacao
- 50 g amidon
- 1 lingură esență rom
MOD DE PREPARARE:
1. Curățăm curmalele de sâmburi, le acoperim cu apa și le lăsăm la hidratat cam 30 min.
2. Dizolvăm drojdia împreună cu o lingură de zahăr și o lingură rasă de făină în 50 ml de lapte de cocos încălzit ( 30-40 g). Acoperim castronul și îl lăsăm deoparte, la loc cald, pentru 15-20 min.
3. Trecem făina prin sită și o amestecăm cu turmeric, zahăr și un praf de sare. Chiar dacă în zilele noastre făina este cel mai probabil cumpărată, eu tot o trec prin sită pentru că în felul acesta se aerează și aluatul va fi mai pufos. Turnăm amestecul de drojdie peste făină împreună cu restul de lapte (100 ml) și untul feliat. Amestecăm aluatul, îl punem pe blatul dat cu făină și îl frământăm 10 minute (Nu mai adăugăm făină). După care îl lăsăm să crească 40 de minute (acoperit).
3. Scoatem din nou aluatul pe blatul dat cu făină, îl mai frământăm puțin și îl mai lăsăm să crească cam 15 minute.
4. Între timp pregătim compoziția pentru pască: separăm partea solidă de cea lichidă din cutia de lapte de cocos. Cea solidă o dăm la blender împreună cu tofu, peste care am pus aproximativ 50 ml de apă de cocos (partea lichidă din conservă). Strecurăm curmalele de apă, adăugăm 50 ml de apă de cocos și se dăm la blender.
5. Topim ciocolata într-o cratiță la foc mic.
6. Amestecăm crema de tofu cu amestecul de curmale, adăugăm ciocolata topită, 2-3 linguri de cacao, amidonul și esența de rom. Turnăm peste ele 100 ml apă de cocos și amestecăm energic.
7. Am folosit o formă rotundă cu diametru de 28 cm tapetată cu hârtie de copt. Întindem cu sucitorul aluatul și îl decupăm după forma pe care o folosim (încercați să luați cu 2 cm mai mult decât dimensiunea formei). Veți observa că aluatul este foarte elastic și nu se rupe. Iar din aluatul care rămâne vom forma un fir împletit/ sucit pentru margine. Așezăm foaia rotundă în tavă cu marginile ridicate, iar deasupra vom așeza firul împletit, cât mai aproape de pereții tăvii. Acoperim tava și mai lăsăm aluatul să crească 20 de minute.
8. Turnăm crema de ciocolată în mijloc și o nivelăm uniform cu o spatulă. Dacă doriți puteți presăra deasupra puțină cacao, sau ciocolată rasă. Dăm pasca la cuptor (preîncălzit la 180 grade) pentru 20 de minute, iar apoi dăm focul la 170 grade și o mai lăsăm 10 minute. Vom lăsa pasca să se răcească bine înainte de a o tăia, minim 2-3 ore.
Poftă bună!
Alte rețete pentru Paște: