Dulceață de căpșuni fără zahăr

Dulceață de căpșuni fără zahăr

Dulceață de căpșuni fără zahăr – este atât de simplu să facem dulceață fără zahăr și ghiciți ce…iese dulce și extraordinar de aromată și rezistă pentru mai multe luni, chiar și peste un an. La noi nu a apucat să treacă de un an pentru că s-a terminat, deci nu aș putea să vă spun timpul maxim.

Cert este că o dulceață nu trebuie să conțină neapărat zahăr pentru a se conserva și nici un fel de conservant artificial.

  • Trebuie să urmăm cu atenție pașii de sterilizare a borcanelor și de sigilare.
  • Adăugăm 2 mere sau 2 banane foarte coapte, care pe lângă faptul că îndulcesc dulceața, ajută și la gelifierea ei.
  • Vom folosi fructe dulci, foarte coapte
  • Dacă ne dorim totuși ca dulceața să nu iasă acrișoară, adăugăm stafide, curmale, sau smochine.

Se prepară mai ușor decât dulceața clasică, este mai ușoară pentru organism datorită conținutului redus de zahăr. Practic nu conține zahăr adăugat, ci doar zahărul din fructe.

 

Încearcă și dulceața de mure cu chia, tot fără zahăr:

 

Din ingredientele de mai jos ies șase borcane de 250 g de dulceață. Iată cum o preparăm:

 

INGREDIENTE:

  • 3 kg de căpșuni curățate
  • 100 g curmale sau stafide
  • 2 mere coapte
  • zeama de la o lămâie

 

MOD DE PREPARARE:

1. Curățăm curmalele de sâmburi, le acoperim cu apă și le lăsăm la hidratat 10 – 12 ore. După acest timp, turnăm curmalele împreună cu apa în care au stat într-un blender și mixăm până se face ca o pastă.

2. Curățăm și spălăm căpșunile în mai multe ape, le mărunțim (eu le-am tăiat în patru, depinde cât sunt de mari) și le punem într-o cratiță mare, cu gura largă. Cu cât cratița este mai largă cu atât dulceața fierbe și scade mai repede. Adăugăm îndulcitorul din curmale, zeama de lămâie și merele curățate de mijloc și tocate mărunt. Dacă vreți să iasă dulceața ca o peltea trebuie să tăiați căpșunile mărunt (cum a ieșit la mine), dacă o preferați cu bucăți de căpșună mai mari trebuie să le tăiați doar în două.

3. Fierbem dulceața cam 40-60 min, amestecând des, în funcție de cât de mult sirop doriți să aibă. Pentru a verifica dacă dulceața este gata, după ce mestecăm și scoatem lingura privim cu atenție. Dacă se formează picături groase care se desprind greu de pe lingură, înseamnă că este gata. Sau putem pune o picătură pe o farfurie, dacă aceasta își va păstra consistența și nu se va împrăștia, dulceața este gata. Oricum, dulceața trebuie să fie mai lichidă, să rămână cu fructele întregi. Când se va răci, se va îngroșa mai mult și va deveni mai vâscoasă.

4. Pentru a steriliza borcanele, mai întâi le spălăm foarte bine, iar apoi le așezăm pe o tavă în cuptorul rece cu tot cu capace, pornim cuptorul la 130 g și le lăsăm 30 minute. După care oprim cuptorul și le lăsăm să se răcească.

5. Turnăm dulceața fierbinte în borcane și le închidem ermetic. Pentru a le sigila foarte bine, să reziste dulceața cât mai mult, vom pune borcanele într-o cratiță largă și le vom acoperi cu apă. Pornim focul, iar din momentul în care începe apa să fiarbă, le vom lăsa 30 min.

6. Le scoatem cu grijă din apă și le așezăm pe blatul acoperit cu 2-3 prosoape de bucătărie, unul lângă altul, cu capacele în jos. Le acoperim bine cu un prosop mai gros pentru a le ține cald. Dimineață întoarceți borcanele și verificați sigiliu: apăsați pe mijlocul capacului cu degetul mare, capacul trebuie să fie ușor tras înăuntru, dacă nu click-ul se va produce când apăsăm.

Se păstrează borcanele de dulceață la loc întunecat și rece, ideal este intr-o camară. După deschidere, borcanul se păstrează la frigider.

Să aveți poftă!

 

 

 

 

 

 

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *