Rețetă rapidă de zacuscă raw
Știm cu toții că legumele sunt foarte sănătoase și nutritive. Dar pentru a beneficia din plin de toate vitaminele, mineralele, fibrele și chiar aromele lor gustoase, acestea trebuie consumate crude. Cu cât le gătim timp mai îndelungat și la temperaturi înalte, legumele își pierd nutrienții.
De regulă mâncărurile raw (crude) nu rezistă timp îndelungat, legumele nefierte oxedează repede și își schimbă culoarea. Din acest motiv orice mâncare de acest gen trebuie consumată pe loc, sau păstrată la frigider 18- 24 ore (în funcție de ingredientele folosite). Zeama de lămâie adăugată va ajuta legumele să își mențină culoarea mai mult timp și va întârzia oxidarea. Pe de altă parte, mâncărurile raw sunt de obicei mult mai ușor și simplu de preparat decât cele gătite, fapt ce ne permite să le preparăm exact înainte de a le consuma.
Zacusca raw este o reconstituire a rețetei originale de zacuscă, doar că toate ingredientel sunt crude, vii. Textura este asemănătoare, dar gustul este complet diferit. Este extraordinar de aromată și foarte nutritivă. Nu conține ulei, singurele grăsimi sunt din avocado și sunt grăsimi sănătoase. Semințele trebuie râșnite pentru o absorbție mai bună a nutrienților. Semințele de in și de susan sunt surse foarte bune de proteine, fibre, calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor și vitamine.
Din ingredientele de mai jos vom obține aproximativ 300 g de zacuscă, suficient pentru două porții.
INGREDIENTE:
- 1 avocado
- 1 roșie
- 1/2 ardei galben
- 1/2 ardei roșu
- 1 morcov
- 30 g țelină/ sau rădăcină pătrunjel
- 1/2 ceapă
- 1 cățel de usturoi
- 1 linguriță semințe de in*
- 1 linguriță semințe susan**
- pătrunjel verde
- 1 lingură zeamă lămâie
- sare, piper
* Cumpără semințe de in la cel mai bun preț de pe MinuneaNaturii.ro
** Cumpără semințe de susan de pe Vegis.ro
MOD DE PREPARARE:
1. Mai întâi vom folosi o râșniță sau un blender unde vom râșni cât mai bine semințele de in și de susan.
2. Scoatem semințele râșnite și folosim același blender pentru a amesteca pulpa de la un avocado bine copt, o roșie medie (la fel, cât mai coaptă), 1/4 ceapă, un cățel de usturoi, pătrunjel verde, zeamă de lămâie, sare și piper. Amestecăm bine până obținem o cremă omogenă.
3. Tocăm cât mai mărunt cele două jumătăți de ardei gras și ceapa rămasă.
4. Morcovul și țelina le dăm prin răzătoarea mare.
5. Amestecăm toate ingredientele, gustăm și potrivim de sare. Zacusca raw nu se poate conserva, fiind preparată din ingrediente crude va rezista maxim 2 zile la frigider.
Poftă bună!
Rețete din aceeași categorie: