Beneficiile scorțișoarei pentru sănătate

Cei mai mulți dintre noi când auzim de scorțișoară ne gândim la condimentul pe care îl punem în plăcinta cu mere, în vinul fiert, sau la ciocolata caldă. Dar nu toți știm că acest condiment are o mulțime de beneficii pentru organism. Nu degeaba în Evul Mediu era considerată un condiment rar și valoros, fiind folosită ca leac universal pentru aproape toate bolile, dureri, infecții, sau chiar lipsa poftei de mâncare.
O putem găsi sub formă de bețișoare sau pudră. Are culoarea maro închis, un gust dulce și o aroma intensă.
100 de grame de scorțișoară conține:
- 247 de calorii;
- 3,99 grame de proteine;
- 55 de grame de carbohidrați;
- 1,24 grame de grăsime;
- 2,17 grame de zaharuri;
- 53,1 grame de fibre alimentare;
- 10 miligrame de sodiu.
Un lucru e clar, scorțișoara ar trebui să nu lipsească din nici o bucătărie și ar trebui să o folosim nu doar iarna, ci pe tot parcursul anului pentru că conform numeroaselor studii are beneficii reale pentru organism:
- Conține mai mulți antioxidanți decât usturoiul, care protejeajă corpul de efectele nocive ale radicalilor liberi și de stresul oxidativ;
- Are proprietăți antiinflamatorii, ajută în tratarea durerilor, a migrenelor și a febrei musculare;
- Poate reduce nivelul colesterolului rău LDL și păstrează un nivel stabil al colesterolului bun HDL;
- Reduce semnificativ rezistența la insulină și scade nivelul zahărului din sânge, astfel poate ajuta la tratarea diabetului de tip II;
- Reduce tensiunea arterială;
- Ajută la reglarea metabolismului și la arderea grăsimilor;
- Previne apariția cariilor și a respirației urât mirositoare;
- Îmbunătățește sistemul imunitar și are proprietăți antimicrobiene, antifungice și antivirale, protejând organismul de infecții, raceli și gripă.
- Doar mirosul scorțișoarei stimulează memoria și sporește gradul de concentrare;
- Previne îmbătrânirea prematură și redă strălucirea pielii;
- Îmbunătățește circulația sângelui și ameliorează problemele digestive;
- Împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, ajută în prevenirea și tratamentul cancerului.
Vă recomand să achiziționați scorțișoară pudră, sau batoane de scorțișoară la cel mai bun preț de pe MinuneaNaturii.ro
Desigur nu trebuie să exagerăm deoarece consumul excesiv poate avea efecte adverse precum iritarea cavității bucale sau reacții alergice. De altfel, studiile au demonstrat că dacă creștem cantitatea zilnică consumată nu creștem și beneficiile. Se recomandă să nu consumăm mai mult de 3-4 g de scorțișoară pe zi, aproximativ o linguriță.
Și o puteam folosi ca și condiment nu numai la rețete de dulciuri, cafea, ciocolată caldă sau smoothie, ci și pentru a condimenta legume, în supe cremă, diverse mâncăruri precum curry sau orez. Putem prepara ceai prin fierberea bețișoarelor.
Iată și câteva rețete prin care să ne bucurăm atât de aroma scorțișoarei, cât și de beneficiile ei:
3 idei de smoothie pentru micul dejun