Lasagna cu legume

Până acum nu am întâlnit persoană care să nu îi placă lasagna. Fie ca e cu linte sau cu tocată de la Verdino sau simplă cu legume, e o mâncare care merita osteneala. Și spun că merită osteneala pentru că rețetele vechi de lasagna erau destul de grele și aveau durată de preparare mare.
Ce părere aveți de o lasagna de legume, cu foi care nu necesită fierbere, sosul Bechamel îl înlocuim cu un sos simplu de avocado, iar sosul de brânză cu humus. Chiar atât de simplu e precum pare.
Cu siguranță este departe de rețeta originală. Dar vă asigur ca este foarte gustoasă și aromată, ușoară și sățioasă. O mâncare potrivită pentru perioada postului, dar nu numai.
INGREDIENTE:
- foi lasagna;
- 1 ceapă roșie;
- 3 căței de usturoi;
- 150 g ciuperci champignon;
- 1 dovlecel (aproximativ 250 g);
- 300 g mazăre;
- 1 ardei gras;
- 300 g suc de roșii;
- 2 avocato;
- zeama de la 1/2 lămâie;
- 1/2 linguriță coriandru;
- 150 g humus;
- drojdie inactivă (opțional);
- pătrunjel verde;
- sare, piper.
MOD DE PREPARARE:
1. Tocăm ceapa și usturoiul și le călim cu o lingură de ulei de măsline. Adăugăm ciupercile și dovlecelul feliate și ardeiul gras tocat. Separat spălăm mazărea și o punem la fiert în apă cu sare.
2. Când mazărea e fiartă o strecurăm și o punem peste celelalte legume. Adăugăm și sucul de roșii, coriandru, sare și piper și mai lăsăm până scade sosul aproape de tot, iar legumele sunt gătite.
3. Separat curățăm avocado și îl facem pastă ori cu o furculiță, ori cu un mixer vertical. Adăugăm zeama de lămâie, un cățel de usturoi și sare după gust.
4. Preparăm și humusul după rețeta de aici.
5. Eu am ales foi de lasagna fără fierbere pentru că mi se par mai ușor de folosit. Dacă le preferați pe celelalte va trebui să le fierbeți în apă cu sare și să aveți grijă să nu se lipească între ele.
6. Stropim vasul cu puțin ulei. Așezăm un strat de foi de lasagna, deasupra punem un strat de legume cu sos, apoi întindem un strat de humus și deasupra unul de avocado. Repetăm operațiunea până terminăm ingredientele. În funcție de compoziție, punem 3 sau chiar 4 straturi.
7. Presărăm drojdie inactivă și vom pune un strat de felii foarte subțiri de roșie. Acoperim tava și o dăm la cuptor (preîncălzit la 200 de grade) pentru 30 de minute. Apoi înlăturăm capacul și mai lăsăm lasagna 10 minute să se rumenească.
Poftă bună!
Încearcă și:
Lasagna vegană cu linte și ciuperci