Dulceață de trandafiri fără zahăr

Dulceață de trandafiri fără zahăr

Dulceața de trandafiri face parte din copilăria fiecăruia dintre noi. Și pe atunci era o delicatesă și astăzi este la fel. Chiar dacă pe vremuri trandafirii îmbogățeau cât mai multe grădini cu miresma lor, iar astăzi dulceața nu lipsește din nici un supermarket, vă garantez că cea mai gustoasă și aromată dulceață de trandafiri este cea pe care o faci în casă, fără conservanți și fără zahăr adăugat. Pentru a putea simți cu adevărat dulceața delicată a trandafirului și nu cea a zahărului.

Trandafirii de Damasc sunt cele mai recomandate soiuri pentru dulceață, deoarece sunt cei mai parfumați, aromați și dulci.

În ceea ce privește conservarea, dulceața se conservă foarte ușor fără zahăr. Am trei ani de când fac dulcețuri fără zahăr și nu s-a stricat nici una, niciodata, chiar dacă le-am ținut aproape un an până la consumare. Trebuie sa avem grijă să facem sterilizarea foarte corect, iar borcanele să le ținem într-un loc întunecat și răcoros (preferabil o debara, sau un dulap). După deschidere, borcanul se păstrează la frigider, iar dulceața se consumă în câteva zile.

Din cantitățile de mai jos au ieșit 5 borcănele, aproximativ 700g de dulceață. Iată cum o preparăm:

 

INGREDIENTE:

  • 400 g petale trandafiri (aproximativ 80 de bulbi),
  • 400 ml apă,
  • zeama de la o lămâie,
  • 1 linguriță sare de lămâie,
  • 2-3 banane bine coapte,
  • 100 g stafide.

 

MOD DE PREPARARE:

1. Tăiem petalele cu un foarfecă fără acea bază albă, care are tendința să dea un gust amar. Le punem într-o sită și le spălăm sub jet de apă.

Trandafiri de Damasc

Cum facem dulceata de trandafiri

 

2. Amestecăm bine cu mâna petalele până își pierd din volum și încep să lase zeamă. Le transferăm într-o oală întinsă, adăugăm sarea de lămâie (care le ajută să își păstreze culoarea), zeama de la o lămâie și apa, acoperim cu un capac și lăsăm să fiarbă la foc mic.

3. Separat amestecăm 2-3 banane (în funcție de cât de coapte sunt) cu stafide (sau curmale, sau smochine) și le amestecăm la blender până obținem o pastă foarte fină și densă.

4. Când petalele și-au redus la jumătate cantitatea adăugăm și pasta de banane. Mai lăsăm să mai fiarbă până scade aproape de tot, iar siropul se gelifiază. Pentru a verifica dacă dulceața este gata, după ce mestecăm și scoatem lingura privim cu atenție. Dacă se formează picături groase care se desprind greu de pe lingură, înseamnă că este gata. Sau putem pune o picătură pe o farfurie, dacă aceasta își va păstra consistența și nu se va împrăștia, dulceața este gata. Oricum, dulceața trebuie să fie mai lichidă, să rămână cu fructele întregi. Când se va răci, se va îngroșa mai mult și va deveni mai vâscoasă.

Dulceata de trandafiri

5. Pentru a steriliza borcanele, mai întâi le spălăm foarte bine, iar apoi le așezăm pe o tavă în cuptorul rece cu tot cu capace, pornim cuptorul la 130 g și le lăsăm 30 minute. După care oprim cuptorul și le lăsăm să se răcească.

6. Turnăm dulceața fierbinte în borcane și le închidem ermetic. Pentru a le sigila foarte bine, să reziste dulceața cât mai mult, vom pune borcanele într-o cratiță largă și le vom acoperi cu apă. Pornim focul, iar din momentul în care începe apa să fiarbă, le vom lăsa 30 min.

7. Le scoatem cu grijă din apă și le așezăm pe blatul acoperit cu 2-3 prosoape de bucătărie, unul lângă altul, cu capacele în jos. Le acoperim bine cu un prosop mai gros pentru a le ține cald. Dimineață întoarceți borcanele și verificați sigiliu: apăsați pe mijlocul capacului cu degetul mare, capacul trebuie să fie ușor tras înăuntru, dacă nu click-ul se va produce când apăsăm.

Se păstrează borcanele de dulceață la loc întunecat și rece, ideal este intr-o camară. După deschidere, borcanul se păstrează la frigider.

Să aveți poftă!

Dulceata fara zahar, fara conservanti

 

Încearcă și:

Dulceață de căpșuni fără zahăr

Dulceata de capsuni fara zahar

Dulceață de mure cu chia fără zahăr



2 thoughts on “Dulceață de trandafiri fără zahăr”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *