Zacuscă de legume fără coacere cu năut

Zacuscă de legume fără coacere cu năut

Zacuscă de legume fără coacere cu năut – această rețetă este minunată dacă nu avem timp sau nu vrem să coaceam vinetele și ardeii.

Este ușor de preparat, este foarte gustoasă și în același timp nutritivă. Nu este grasă și nu are nevoie de zahăr pentru conservare.

În ceea ce privește conservarea, zacusca se conservă foarte bine. La noi a rezistat cel mai mult doi ani, pentru că între timp s-a terminat. Trebuie sa avem grijă să facem sterilizarea foarte corect, iar borcanele să le ținem într-un loc întunecat și răcoros (preferabil o debara, sau un dulap). După deschidere, borcanul se păstrează la frigider, iar zacusca se consumă în câteva zile.

Încearcă și rețeta de zacuscă raw vegană:

Zacusca raw

Din cantitățile de mai jos au ieșit 3 borcăne de 700 g, două de 300 g și trei de 350 g. Iată cum o preparăm:

 

 

INGREDIENTE:

  • 1 kg vinete;
  • 1 kg ardei capia;
  • 1 kg morcov;
  • 1 kg ceapă;
  • 1 kg roșii;
  • 250 g năut fiert;
  • 2 foi de dafin;
  • 30 ml ulei de măsline;
  • 2 -3 linguri de oțet balsamic;
  • 8-9 căței de usturoi;
  • coriandru
  • sare, piper.

 

MOD DE PREPARARE:

1. Curățăm și tocăm mărunt ceapa și cățeii de usturoi și îi călim cu o lingură de ulei de măsline câteva minute.

2. Curățăm vinetele de coajă și de semințe (dacă au) și le tăiem cubulețe mici, procedăm la fel și cu ardeii, morcovii îi dăm prin răzătoare, iar roșiile le curățăm de coajă și ori le tăiem cuburi, ori le dăm la blender (oricum se vor sfărâma). Punem toate legumele tăiate peste ceapă, adăugăm și năutul fiert, iar deasupra punem uleiul de măsline. Adăugăm și oțetul balsamic, frunzele de dafin, 1/2 linguriță coriandru, 1 linguriță sare și piper și punem oala pe foc. Vom fierbe zacusca la foc mic având grijă să amestecăm des până când legumele își lasă zeamă. Apoi putem acoperi cu un capac și vom amesteca mai rar. Zacusca trebuie să fiarbă cam o oră acoperită, iar apoi vom înlătura capacul și o fierbem în continuare până scade zeama aproape de tot.

3. Între timp vom pregăti borcanele: le spălăm foarte bine, iar apoi le așezăm pe o tavă în cuptorul rece cu tot cu capace, pornim cuptorul la 130 g și le lăsăm 30 minute. După care oprim cuptorul și le lăsăm să se răcească. Burcanele pot fi noi sau refolosite, important este să nu aibă deloc etichete și să se înfileteze foarte bine capacele.

4. Vom umple borcanele imediat ce oprim zacusca, le punem capacele și le înfiletăm cât mai bine. Iar pentru a le sigila avem două variante din care să alegem

  • punem borcanele într-o cratiță largă și le acoperim cu apă. Pornim focul, iar din momentul în care începe apa să fiarbă, le vom lăsa 30 min.
  • punem borcanele pe o tavă în cuptorul rece. Pornim cuptorul la 90 de grade și le lăsăm o oră, stingem focul și le lăsăm să le răcească în cuptor.

5. Le scoatem cu grijă și le așezăm pe blatul acoperit cu 2-3 prosoape de bucătărie, unul lângă altul, cu capacele în jos. Le acoperim bine cu un prosop mai gros pentru a le ține cald. Dimineață întoarceți borcanele și verificați sigiliu: apăsați pe mijlocul capacului cu degetul mare, capacul trebuie să fie ușor tras înăuntru, dacă nu click-ul se va produce când apăsăm.

Se păstrează borcanele de zacuscă la loc întunecat și rece, ideal este intr-o camară. După deschidere, borcanul se păstrează la frigider.

Poftă bună!

Zacusca de legume fara coacere

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *