Sarmale cu linte, ciuperci și miez de nucă

Sarmale cu linte, ciuperci și miez de nucă

Chiar dacă e o rețetă pe care nu o pregătim foarte des datorită timpului mai îndelungat de preparare, sarmalele sunt mereu binevenite pe masa noastră, fie că e vreo ocazie deosebită sau pur și simplu a fost pofta mai mare.

Dincolo de aroma lor și gustul delicios, sarmalele aduc în farfurie bucuria de a împărți momente speciale în jurul mesei. Fiecare îmbucătură este o călătorie în tradiție și gusturi autentice, încărcată cu amintiri și emoții.

Iată câteva sfaturi simple pentru a obține cele mai reușite sarmale:

  • Alegerea ingredientelor: Folosește ingrediente de calitate pentru un gust bogat și echilibrat. Legumele să fie aromate iar orezul de calitate și bine spălat.
  • Frumusețea rulării: Umple frunzele de varză cu amestecul de legume și orez, rulându-le strâns pentru a evita destrămarea în timpul fierberii.
  • Timpul de gătire: Sarmalele devin mai gustoase pe măsură ce sunt gătite încet, într-un vas acoperit, pentru a permite aromelor să se combine.
  • Aromele speciale: Adaugă condimente precum cimbru, foi de dafin și miez de nucă pentru a accentua gustul.
  • Sosul delicios: Preparăm un sos pentru sarmale folosind suc de roșii și pătrunjel care să completeze gustul.
  • Răbdare și gustare: Lasă sarmalele să se odihnească câteva minute după ce le-ai gătit, pentru ca aromele să se așeze, și apoi bucură-te de savoarea lor autentică.

Din ingredientele de mai jos au ieșit 55 de sarmale, aproximativ opt porții, dar numărul poate să difere în funcție de dimensiunea sarmalelor. Iată cum le preparăm:

 

INGREDIENTE:

  • o varză murată;
  • 250 g orez cu bob lung;
  • 500 g ciuperci Champignon;
  • 150 g linte verde*;
  • 5 cepe medii (cam 250 g);
  • o felie de țelină (cam 100 g);
  • 1 morcov mediu(cam 100 g);
  • 50 g ardei gras;
  • 200 g bulion;
  • 150 ml suc de roșii;
  • 100 g miez de nucă;
  • sare, piper;
  • 1/2 linguriță cimbru uscat;
  • 1-2 foi dafin;
  • pătrunjel verde.

* Cumpără linte la cel mai bun preț de pe Vegis.ro

 

MOD DE PREPARARE:

1.Curățăm și tocăm mărunt ceapa, morcovul, țelina și ardeiul gras și le călim 2-3 minute cu o lingură de ulei de măsline.

2. Adăugăm ciupercile curățate și tocate mărunt și lintea, pe care doar am spălat-o înainte.

3. Când scade apa pe care au lăsat-o ciupercile adăugăm lintea pe care doar am spălat-o înainte, bulionul, cimbru, foile de dafin, sare și piper după gust. Lăsăm să fiarbă la foc mic aproximativ 10 minute, amestecând des.

4. Spălăm și orezul și îl punem peste umplutura de sarmale și miezul de nucă tocat mărunt, amestecăm și mai lăsăm maxim 5 minute să fiarbă, după care stingem focul, punem pătrunjel verde tocat mărunt și lăsăm umplutura să se răcească.

5. Desfacem varza și spălăm foaie cu foaie pentru a mai pierde din sare și gustul acru. Lăsăm foile la scurs într-o sită.

6. Decupăm foile de varză, punem câte un pic din umplutură, le rulăm și la final împachetăm marginile.

Sarmale vegane

7. Păstrăm cotorul și bucățile de varză pe care nu le-am folosit, le tocăm și punem jumătate de cantitate la fundul oalei, având grijă să acoperim toată suprafața. Așezăm sarmalele și le fixăm bine, fără a lăsa deloc spațiu între ele. Deasupra presărăm pătrunjel verde tocat, turnăm sucul de roșii și apă, până la nivelul sarmalelor. Mai punem un strat uniform de varză tocată și acoperim cu o farfurie sau cu un capac care să stea direct pe sarmale. Sarmalele trebuie să stea cât mai fixe, fără spațiu de mișcare.

Fierbem sarmalele cam 3 ore, după care scoatem una și o gustăm. Timpul de fierbere poate fi diferit în funcție de varză. Lăsăm sarmalele să se răcească cateva ore și le servim cu drag!

 

Sarmale de post

Sarmale cu linte , ciuperci si miez de nucă

 

 

 

Încearcă și:

Ardei umpluți cu spanac, năut și orez

Ardei umpluti vegani

Ardei umpluți cu ciuperci linte și hrișcă

 

 

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *