Conopidă gratinată cu piure de conopidă

Conopidă gratinată pe pat de piure de conopidă este un preparat simplu, absolut delicios și extraordinar de ușor de gătit. Avem nevoie de o conopidă întreagă și câteva condimente.
Combinând cele două rețete obținem o mâncare perfectă, conopida gratinată cu crusta aurie crocantă se potrivește minunat cu piureul cremos și aromat. Iar în felul acesta folosim o conopidă întreagă.
Conopida gratinată cu piure de conopidă poate fi servită atât ca fel principal, atunci când avem un prim fel mai consistent, cât și ca garnitură.
INGREDIENTE:
- o conopidă întreagă;
Pentru dreesing:
- ulei de măsline – 1 lingură;
- apă – 1 lingură;
- sos de soia – 1 lingură;
- boia afumată – 1/2 linguriță;
- paprika – 1/2 linguriță;
- usturoi praf – 1 linguriță;
- oregano – 1 linguriță;
- turmeric – 1/2 linguriță*;
- sare
Pentru piure:
- unt vegan sau ulei de măsline – 1 lingură;
- curry – 1 linguriță;
- turmeric – 1/2 linguriță;
- drojdie inactivă – 1 lingură**;
- sare.
* Cumpără turmeric la cel mai bun preț de pe Vegis.ro
** Cumpără drojdie inactivă de pe ViațaViuVerde.ro
1. Începem prin a secționa conopida, o curățăm de frunze și îi scoatem cotorul. Apoi cu un cuțit mare vom tăia două felii cam de 2 cm aproape de mijlocul conopidei. Dacă nu vă ies feliile perfecte nu e nici o problemă, le asamblăm în forma pe care vrem să o obținem și le transferăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
2. Amestecăm toate ingredientele pentru dreesing și îl întindem uniform pe cele două felii, pe ambele părți. Dăm tava la cuptor (preîncălzit la 180 de grade) pentru 20 de minute sau până se rumenesc bine.
3. Conopida rămasă o punem într-o oală, o acoperim cu apă, punem un pic de sare și o fierbem la foc mic, acoperită cu un capac. Când este fiartă o strecurăm de apă și cu ajutorul unui mixer vertical o transformăm într-un piure. Adăugăm o lingură de unt vegan, curry, turmeric, drojdia inactivă și sare după gust.
4. Întindem un strat de piure, iar deasupra așezăm câte o felie de conopidă gratinată peste care mai presărăm puțin oregano.
Poftă bună!
Încearcă și:
Vinete la cuptor cu piure de legume
Conopida asta la cuptor am sa o fac si eu negresit, dar trebuie sa ma gandesc la o alta ”garnitura” caci ma tem ca ar fi prea multa conopida la o singura masa pentru sotul meu.
Conopida la cuptor se potrivește minunat cu orice garnitură. Poate te inspiră ceva de aici: https://poftealese.ro/category/garnituri/